Новости Луганска » Новости Луганска » Луганский окружной административный суд решил, что московский поп важнее свободы самовыражения украинских патриотов

Луганский окружной административный суд решил, что московский поп важнее свободы самовыражения украинских патриотов

14-09-2011, 12:02 Новости Луганска | Напечатать

Луганский окружной административній суд запретил прводить 14 и 15 сентября какие-либо массовые мероприятия, не предусмотренные рабочим планом обеспечения  визита в Луганскую область Предстоятеля Русской Православной Церкви, Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла.

 

ПОСТАНОВА Іменем України

13 вересня 2011 року                                       Справа № 2а 8029/11/1270
Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - судді              Горпенюк О.А.,
при секретарі:                         Марковій О.М
за участю сторін:
від позивача:                                    Котлярова Д.І. (дов. № И 01/03-03./378/0/2-1 1 від 26.01.2011)
від першого відповідача:                 Охмат В.Ю. (протокол від 23.01.2008, рішення від19.11.2007 № 1056)
від другого відповідача:                  не з'явився,
від третього відповідач:                  не з'явився,
від четвертого відповідача:             не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Виконавчого комітету Луганської міської ради до Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України», Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів), Лисенко Миколи Миколайовича, Партії В.О. «Свобода» про обмеження щодо реалізації права на мирні збирання, -

ВСТАНОВИВ:

13 вересня 2011 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов зазначений адміністративний позов Виконавчого комітету Луганської міської ради до Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України», Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів), Лисенко Миколи Миколайовича, Партії В.О. «Свобода» про обмеження щодо реалізації права на мирні збирання.

Позивач до суду надав доповнення до позовної заяві, які обґрунтував наступним. До позивача надійшли повідомлення від Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Союз молоді регіонів України", Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів), члена партії В.О. «Свобода» Лисенко Миколи Миколайовича про проведення 14 вересня 2011 року та 15 вересня 2011 року зібрань громадян за адресами вул. Коцюбинського (біля пам'ятника В.І. Леніну, Театральна площа), площа Горького (Святсь Володимирський Собор).

Після надходження вказаних повідомлень було з'ясовано, що заходи, про які йдеться у повідомленнях, проводитимуться одночасно за одними і тими ж адресами.

14.09.2011 та 15.09.2011 планується візит у м. Луганськ Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святейшего Патріарха Московського і всія Русі Кирила. Згідно Програми його візиту до Луганської області, яка додається до листа Управління Луганської Єпархії Української православної церкви від 07.09.2011 № 132, та Робочого плану організаційного забезпечення візиту Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святейшего Патріарха Московського і всія Русі Кирила в Луганську область (затверджений Головою Луганської обласної державної адміністрації 14.07.2011, погоджений Головою

Луганської обласної ради 13.07.2011 та погоджений Митрополитом Луганським і Алчевським 15.07.2011) саме за адресами, зазначеними у вищевказаних повідомленнях, планується проведення масових заходів за участю Предстоятеля Руської Православної Церкви.

На думку позивача, одночасне проведення вищевказаних публічних заходів, зазначених у повідомленнях, може призвести до порушення громадського порядку та виникненню загрози здоров'ю громадян.

Позивач просив суд:

-        обмежити право Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України» збиратися мирно, без зброї шляхом заборони проведення 14.09.2011 та 15.09.2011 будь - яких масових заходів за адресами: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору);

обмежити право Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) збиратися мирно, без зброї шляхом заборони проведення 14.09.2011 та 15.09.2011 будь - яких масових заходів за адресами: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору);

-       обмежити право Лисенко Миколи Миколайовича збиратися мирно, без зброї шляхом заборони проведення 14.09.2011 та 15.09.2011 будь - яких масових заходів за адресами: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору);

-   обмежити право Партії В.О. «Свобода» збиратися мирно, без зброї шляхом заборони проведення 14.09.2011 та 15.09.2011 будь - яких масових заходів за адресами: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору).

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсягу, надав пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, провив задовольнити позов повністю.

Представник 1 відповідача Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України» в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, проти задоволення позову заперечував, правом надати письмове заперечення на адміністративний позов не скористався, зазначив, що Луганська міська молодіжна організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України» має за мету мирні збирання 14-15 вересня 2011 року, які не порушують громадський порядок та не вбачає підстав для заборони проведення будь - яких масових заходів.

Представники 2, 3, 4 відповідача, - Луганська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів), Лисенко Миколи Миколайовича, Партія В.О. «Свобода», в судове засідання не прибули, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином, причини неприбуття до суду невідомі.

Заслухавши пояснення представника позивача та представника 1 відповідача, "дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, встановивши фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини, суд прийшов до наступного.

Відповідно до ст. 11 Європейської конвенції з прав людини кожна людина має право на свободу мирних зборів і свободу асоціації з іншими, включаючи право створювати профспілки і вступати до них для захисту своїх інтересів. Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, які встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, з метою запобігання заворушенням і злочинам, для захисту здоров'я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших людей. Ця стаття не перешкоджає запровадженню законних обмежень на здійснення цих прав особами, що входять до складу збройних сил, поліції або органів державного управління.

Згідно зі ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку -з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Статтею 64 Конституції України передбачено, що конституційні права і свободи- людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Міністерства внутрішніх справ України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 39 Конституції України про завчасне сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій (справа щодо завчасного сповіщення про масові зібрання від 19 квітня 2001 року N 4-рп/2001 (справа N 1-30/2001)), організатори таких мирних зібрань мають сповістити зазначені органи про проведення заходів заздалегідь, тобто у прийнятні строки, що передують даті їх проведення.

Ці строки не повинні обмежувати передбачене статтею 39 Конституції України право громадян, а має служити його гарантією і водночас надавати можливість відповідним органам вжити заходів щодо безперешкодного проведення громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, забезпечення громадського порядку, прав і свобод інших людей.

При здійсненні громадянами права на свободу думки і слова на вільне поширення своїх поглядів і переконань не повинно бути посягань на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 1 Закону України "Про основи національної безпеки України" від 19.06.2003 № 964-IV, встановлено, що національна безпека -захищеність житгєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам.

Національні інтереси - життєво важливі матеріальні, інтелектуальні і духовні цінності Українського народу як носія суверенітету і єдиного джерела влади в Україні, визначальні потреби суспільства і держави, реалізація яких гарантує державний суверенітет України та її прогресивний розвиток.

Згідно зі ст. З даного Закону, об'єктом національної безпеки є людина і громадянин - їхні конституційні права і свободи.

Відповідно до статті 38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 № 280/97-ВР на позивача покладено завдання з вжиття у разі надзвичайних ситуацій необхідних заходів відповідно до закону щодо забезпечення державного і громадського порядку, життєдіяльності підприємств, установ та організацій, врятування' життя людей, захисту їх здоров'я, збереження матеріальних цінностей.

Разом з цим, Конституція України та Кодекс адміністративного судочинства України наділяє позивача повноваженнями щодо звернення до суду з позовною заявою про обмеження права на проведення масових акцій.

Статтею 182 КАС України передбачено право на звернення суб'єктів владних повноважень до суду із позовами про обмеження щодо реалізації права на ті мирні зібрання, про проведення яких, ними були одержані повідомлення.

Судом встановлено, що 07.09.2011 до Виконавчого комітету Луганської міської ради, надійшло повідомлення Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Союз молоді регіонів України" про проведення 14 та 15' вересня 2011 року з у період з 08-00 до 20-00 у м. Луганську за адресою: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна) та площа М. Горького (біля Свято - Володимирського собору) збору громадян в підтримку православ'я, візиту Святейшого патріарху Московського та Всія Русі Кирила. Загальна кількість присутніх осіб приблизно 200 чоловік.

08.09.2011 до Виконавчого комітету Луганської міської ради, надійшло повідомлення Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) про проведення 14 та 15 вересня 2011 року з у період з 08-00 до 20-00 у м. Луганську за адресою: вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна) та площа М. Горького (біля Свято - Владимирського собору) зустріч - зібрання з мешканцями м. Луганська в рамках військово - виховальних робіт з молоддю та пропаганда розвитку • афганського руху серед населення м. Луганська. Загальна кількість присутніх осіб приблизно 300 чоловік.

12.09.2011 до Виконавчого комітету Луганської міської ради, надійшло повідомлення члена партії В.О. «Свобода» М. Лисенко про проведення 14 вересня 2011 року у період з 17- 00 до 19-00 на майдані Горького біля храму «Володимирський собор» та 15 вересня 2011 року у період з 09-00 до 10-00 зустріч члени партії В.О. «Свобода» із прапорами та транспарантами, а також її прихильники, інші партії правового напрямку будуть присутні під час проведення скритої політичної агітації за інтереси імперіалістичної Росії московським попом Кирилом, своєю присутністю висловимо неповагу та протест. Загальна кількість присутніх осіб приблизно до 100 осіб.

Згідно Протоколу № 23 засідання виконавчого комітету Луганської міської ради від 13.09.2011 на засіданні виконавчого комітету Луганської міської ради з питання «Про заходи щодо обмеження реалізації права на мирні зібрання» заслухали М. Лисенко, який зазначив, що він представляє інтереси ВО «Свобода», та як представник партії вказав, що партія ВО «Свобода» вважає, що Патріарх Кирило є агентом КДБ, і його проповідь - це прихована агітація за інтереси Росії.

Суд вважає, що проведення вищезазначених заходів може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу населенню або правам і свободам інших людей.

07.09.2011 до Виконавчого комітету Луганської міської ради надійшов лист Правління Луганської єпархії від 07.09.2011 № 132 з повідомленням про прибуття 14-15 вересня 2011 року до м. Луганську з візитом Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святєйшого Патріарха Московського і всія Русі Кирил, який очолить Божественну Літургію, молебень та інші заходи, у зв'язку з чим просило прийняти заходи по забезпеченню цивільного порядку та безпеку віруючому народу.

У зв'язку з чим робочий план організаційного забезпечення візиту Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святєйшого Патріарха Московського і всія Русі Кирила в Луганську область узгоджений з Головою Луганської обласної Ради 13.07.2011 та затверджений Головою Луганської державної адміністрації 14.07.2011.

Суд вважає за необхідне зазначити, що 14 - 15 вересня 2011 року є робочими днями. Проведення мирних зібрань відповідачами, що планується біля пам'ятника В.І. Леніна знаходиться адміністративна будівля (м. Луганськ, вул. Героїв BOB, 3), в якій знаходяться держані установи та інші організації та проведення будь - яких масових збирань може порушити робочий та громадський порядок.

Також, щодо зібрань біля пам'ятника В.І. Леніна та на площі Горького (біля Свято - Володимирського Собору), суд вважає за необхідне заборонити проведення будь - яких масових збирань 14 та 15 вересня 2011 року для попередження сутичок між громадянами з протилежними релігійними поглядами, що може призвести до порушення громадського порядку, а тому проведення мітингу в одному і тому ж місці та часу різних громадських організацій та масових збирань можуть спричинити загрозу здоров'ю громадян.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що одночасне проведення мітингів організаціям з різними релігійними поглядами у робочий час в зазначених місцях, може у результаті їх протидій створити реальну загрозу порушення громадського порядку, перешкоджанню роботи вказаних установ та можуть спричинити загрозу здоров'ю громадян, обмежити права інших осіб, які в робочий день мають право на звернення та відвідування цих установ, поставити під загрозу їх життя та здоров'я за таких обставин.

Також суд дійшов до висновку, що масові заходи, згідно повідомлень, наданих до позивача, можуть створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей, тому що ці громадські організації та заходи Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святєйшого Патріарха Московського і всія Русі Кирила мають різну ідеологічну спрямованість та їх дії та протидії збігаються у часі та місці- проведення.

Порядок та строки звернення із заявою про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації встановлений у п. 2 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 № 9306-ХІ "Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР"(який є чинним на території України відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.09.1991 "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР"), відповідно до якого заява про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації подається в письмовій формі не пізніш як за десять днів до намічуваної дати їх проведення.

Згідно Рішення Конституційного Суду України від 19 квітня 2001 року № 4-рп/2001 визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, мети, часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання.

Суд погоджується із позивачем, що у строк, який залишився від часу подання відповідачами повідомлень про бажання проведення акцій протесту, акцій протидії, тощо, до часу їх реального проведення, тобто з 08-00 14.09.2011 до 20-00 год. ранку 15.09.2011 є невеликий і за цей час у відповідних органів відсутня можливість вжити необхідних заходів щодо безперешкодного проведення громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, забезпечення громадського порядку, прав і свобод інших людей.

На запит Виконавчого комітету Луганської міської ради до У MB С України у Луганській області від 09.09.2011 № 13512 про можливе забезпечення чи незабезпечення охорони громадського порядку під час проведення зазначених акцій, мітингів, тощо, надійшла відповідь про можливість ініціювання судового обмеження проведення інших масових заході у громадських місцях м. Луганську, передбачених програмою візиту Святішого Патріарха, а тому у суду відсутні будь-які дані, що правоохоронні органи зможуть забезпечити належну охорону громадського порядку при проведенні відповідачами за зазначених умовах (невелика територія, велика кількість людей, різні ідеологічні погляди, неприкрите бажання протидіяти з метою недопущення до проведення заходів у місті, зазначення неприкритої зневаги одних учасників до інших, тощо) зборів, мітингів, походів, демонстрацій, тощо, а тому на думку суду, існує реальна небезпека порушення громадського порядку, вчинення правопорушень, вчинення злочинів, створення небезпеки для життя та здоров'я громадян, порушення нормальної роботи державних установ та органів влади.

За правилами ч. 5 ст. 182 КАС України суд задовольняє позов про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання в інтересах національної безпеки лише у випадку, якщо проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій, чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу населенню або правам і свободам інших людей.

Докази неможливості проведення вказаного мирного зібрання шляхом заборони проведення 14 вересня 2011 року та 15 вересня 2011 року будь - яких масових заходів за адресами: м. Луганськ, вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); м. Луганськ, площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору), не

передбачених робочим планом організаційного забезпечення візиту Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святєйшого Патріарха Московського і всія Русі Кирила в Луганську область, узгодженим з Головою Луганської обласної Ради 13.07.2011 та затвердженим Головою Луганської державної адміністрації 14.07.2011, надані позивачем, суд вважає їх належними і допустимими та такими, що підтверджують обґрунтованість позовних вимог.

Згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги позивача законними та обгрунтованими , а позов таким, що підлягає задоволенню у повному обсягу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163, 167, 182 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Виконавчого комітету Луганської міської ради до Луганської міської молодіжної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України», Луганської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів), Лисенко Миколи Миколайовича, Партії В.О. «Свобода» про обмеження щодо реалізації права на мирні збирання задовольнити повністю.

Обмежити право на мирні зібрання шляхом заборони проведення 14 вересня 2011 року та 15 вересня 2011 року будь - яких масових заходів за адресами: м. Луганськ, вул. Коцюбинського (напроти пам'ятника В.І. Леніна, Театральна площа); м. Луганськ, площа Горького (біля Свято - Володимирського Собору), не передбачених робочим планом організаційного забезпечення візиту Предстоятеля Руської Православної Церкви, Святєйшого Патріарха Московського і всія Русі Кирила в Луганську область, узгодженим з Головою Луганської обласної Ради 13.07.2011 та затвердженим Головою Луганської державної адміністрації 14.07.2011.                                                                   |

Постанова підлягає негайному виконанню.                                                  

Постанова суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови._         

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

СУДДЯ                                                                                        О.А.Горпенюк




comments powered by Disqus
comments powered by Disqus

Новини Луганська:

20-03-2024, 20:43

Міжнародний Реєстр збитків завданих агресією Росії проти України готується розпочати роботу 2 квітня

19-03-2024, 19:48

Українська збірна виборола 76 медалей на змаганнях для ветеранів та військових у США

19-03-2024, 04:01

Комісія ООН знайшла докази що Росія здійснює воєнні злочини та порушує права людини в Україні

11-03-2024, 04:14

Стрічка «20 днів у Маріуполі» про знищення Росією мирних мешканців здобула Оскара

25-02-2024, 19:44

Зеленський: За 2 роки повномасштабної війни з Росією загинули 31 тисяча українських військових

17-02-2024, 07:49

Росія захопила місто Авдіївка в Донецькій області

7-02-2024, 08:17

Росія завдала ракетного удару по українськім містам - вибухи в Дрогобичі, Миколаєві, Харкові, Києві та на Черкащині

31-01-2024, 21:19

Із російського полону повернулися п’ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону

23-01-2024, 06:07

Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії - Кубань, Бєлгород, Курськ

22-01-2024, 05:31

Атака українських безпілотників  зупинила роботу російського заводу «Новатек»

22-01-2024, 05:26

ISW: Російські підрозділи увійшли в Авдіївку

3-01-2024, 21:22

Із російського полону визволено доцента СНУ ім. В. Даля сєвєродончанина Костянтина Літвінова


Новини України:

25-12-2023, 08:30

В Одеській області голубці віднесли до нематеріальної культурної спадщини

25-10-2023, 19:55

В Україні запроваджено примусову евакуацію дітей у 8 населених пунктах Донецької області, а також з 23 населених пунктів Херсонської області

25-10-2023, 19:51

У Вінниці спалах вірусного гепатиту А - зареєстровано 81 випадок

25-10-2023, 19:41

В Україні хірурги вперше пересадили комплексно серце та легені

14-08-2023, 14:36

Російська ракета знищила гіпермаркет FOZZY в Одесі

10-08-2023, 19:41

ТРЦ Respublika Park: як торговий центр продовжує працювати під час війни

27-07-2023, 19:41

Росія сьогодні атакувала 2 ракетами Калібр портову інфраструктуру Одеси

24-07-2023, 19:37

СБУ встановила ще 11 військових рф, які розстрілювали автомобілі з мирними жителями в Бучі

24-07-2023, 19:29

В Київській області планують змінити герб та прапор

23-07-2023, 16:51

Росія вдарила 19 ракетами по історичному центру Одеси - зруйновано храм та пам'ятки архітектури

12-06-2023, 07:40

В районі Одеських пляжів солоность води в 3 рази нижче норми

10-06-2023, 06:57

Російські загарбники атакували Одеську та Миколаївську області дронами «Shahed-136/131» - ВІДЕО