Новости Луганска » Пресс-релизы » Що краще – масляний обігрівач чи конвектор

Що краще – масляний обігрівач чи конвектор

20-10-2022, 09:49 citynews.net.ua | Напечатать

Напередодні холодів купити обігрівач в кімнату прагне багато людей. Але сучасні покупці не хочуть брати кота в мішку : спочатку вони намагаються розібратися, яке опалювальне обладнання буде оптимальним. Досить часто предметом роздумів стає питання, що саме придбати – масляний радіатор чи конвектор? Спробуємо відповісти на нього максимально детально.

Особливості масляних обігрівачів – переваги та недоліки

Масляна батарея – це конструкція у вигляді металевого корпусу, в якому розміщені нагрівальний прилад та контейнер з мінеральним маслом. Зовнішньо такі обігрівачі електричні нагадують звичайні стаціонарні радіатори опалення, бо складаються з декількох секцій.

Масляні батареї мають ряд беззаперечних переваг, завдяки яким багато років не втрачають споживчого інтересу.

  • Високий рівень пожежної безпеки масляного обігрівача gorenje: усі нагрівальні елементи розміщені всередині корпусу.
  • Масляний радіатор може без виключення працювати до трьох діб.
  • Такі електричні обігрівачі не видають сторонніх шумів, у зв’язку з чим можуть використовуватись там, де необхідна тиша – в кабінетах, спальнях, дитячих кімнатах (з дотриманням деяких умов).
  • Під час роботи масляної батареї не виділяються сторонні запахи, що характерно для багатьох обігрівачів з високотемпературними елементами.
  • Цінова політика у відношенні цього опалювального обладнання дуже лояльна: купити масляний радіатор можуть навіть обмежені в коштах сім’ї.
  • Масляні обігрівачі електричні не пересушують повітря, у зв’язку з чим його вологість буде триматися у рамках норми.

Але у такого обладнання є й недоліки. Воно досить важке, довго розігрівається, тож приміщення не відразу стає теплим, має середній коефіцієнт корисної діяльності та не дуже презентабельний зовнішній вид. До того ж, секції масляної батареї надто гріються та можуть обпекти необережного користувача.

Особливості конвекторних обігрівачів – переваги та недоліки

В основі роботи конвекторних обігрівачів лежить принцип природньої конвекції повітря. Холодні повітряні 3маси опускаються донизу, потрапляють на нижні ґрати обладнання, гріються за допомогою трубчатого електронагрівача, після чого вільно та рівномірно поширюються по приміщенню.

Якщо ви купите електричний обігрівач-33тор, ви отримаєте наступні переваги.

  • Можливість вибору типу опалювального приладу: виробники пропонують як підлогові радіатори (обладнані колесами для спрощення переміщення), так і настінні моделі.
  • Можливість встановлювати комфортний температурний режим. За рахунок вмонтованого термостату конвекторний обігрівач буде відключатися, коли бажана температура досягнута, та вмикатися, коли вона спаде.
  • Тривалий термін експлуатації – до 10 років.
  • При необхідності – недорогий ремонт.

Деякі просунуті моделі можуть запропонувати додаткові можливості: наявність таймера (завдяки ньому електричний обігрівач включиться, наприклад, за півгодини до вашого приходу та встигне прогріти кімнату), здатність уловлювати пил та іонізувати повітря, можливість використовувати обладнання у приміщеннях з високим показником вологості.

Що стосується недоліків, основна претензія висувається до бюджетних моделей. Багато з них обладнуються малопотужними ТЕНами. Щоб конвекторний обігрівач швидше виконував свою головну функцію, в нього монтується вентилятор. Але в результаті обладнання починає досить сильно шуміти.

Порівняння конвекторів та масляних радіаторів

Щоб розібратися, що краще – масляний радіатор чи конвектор – порівняємо деякі показники цих приладів.

  • Час розігріву та ККД. Масляна батарея нагрівається та починає опалювати кімнату в декілька ступенів. Спочатку за рахунок електропостачання розігрівається ТЕН, потім він розжарює масло, воно гріє корпус, корпус – повітря. Таким чином ви все чекаєте, а в приміщенні, як і раніше, холодно. У конвекторних обігрівачів цей ланцюжок значно коротший, тому ККД досягає 95 %. Правда, якщо масляний радіатор має вентилятор, то прогрівання кімнати проходить швидше – зрівнюється, а то й обганяє конвектор.
  • Комфорт. Перш за все мається на увазі легкість переміщення: конвектор важить максимум 10 кг, маса масляних батарей – від 18 до 24 кг. До того ж, на маслі випускаються тільки підлогові радіатори, а конвектор можна повісити на стіну. Нарешті, є різниця і в температурному комфорті: конвекторне опалювальне обладнання прогріває кімнату рівномірно, а масляне – ні. На відстані від нього холодніше, ніж поряд.
  • Безпечність. Масляні батареї обпікають при випадковому торканні; з них з часом може витікати масло.
  • Термін експлуатації у конвекторів значно вищий, ніж у масляних радіаторів.
  • Екологічність у обох видів обігрівачів електричних однакова.

А ось по вартості приладів  масляні радіатори значно економніші, ніж конвекторні обігрівачі. Вони дешевші, причому суттєво. Можливо, тому і не втрачають своєї популярності.

Що краще гріє: масляний обігрівач чи конвектор

Відповісти на це питання досить складно. З одного боку, масляна батарея, як вже було сказано, нагрівається довше, так що вам доведеться чекати, поки температура в приміщенні стане комфортною. З іншого – такий радіатор охолоджується теж поступово, тому ще довго буде віддавати тепло, навіть коли ви його вимкнете. Конвектор же припиняє виконувати свої опалювальні функції, ледве ви натиснете кнопку «стоп».

Але є й інша точка зору. У конвекторного обігрівача температурний датчик вмонтований знизу. Опалювальний прилад буде працювати, доки прогріється все повітря, в тому числі те, що знаходиться безпосередньо біля підлоги. Масляний радіатор настільки точним датчиком похвалитися не може. Тому обігрівач нерідко вимикається навіть тоді, коли на деякій відстані від нього приміщення все ще холодне.

Який обігрівач економічніший: конвектор чи масляний радіатор

Кількість витрачених на опалення квартири кіловат залежить від потужності опалювального обладнання та від його режиму роботи. Якщо ви придбали суперпотужний прилад та увімкнули його на максимум, можливо, в домівці буде тепло – але й рахунки за споживану енергію прийдуть дуже великі.

Тому, вирішуючи питання що краще: масляний радіатор чи конвектор, треба приділити увагу й моменту енергоспоживання.

Почнемо з масляних батарей. Період нагрівання у них достатньо довгий – і на нього витрачається електроенергія. Коли радіатор вже розігрівся, споживання енергії не зупиняється: треба підтримувати температурні показники корпусу, а отже – й масла.

Конвекторні обігрівачі не гають час та кіловати на багатоступінчастий нагрів – вони практично с першої секунди починають опалювати кімнату. Фахівці підрахували, що за рахунок цього конвектор витрачає на 20-25 процентів менше електроенергії, ніж масляний аналог. Але з ними згодні далеко не всі: деякі користувачі стверджують, що помітної різниці між двома типами опалювального обладнання вони не помітили.

Безпека конвекторних та масляних обігрівачів

В обох варіантах опалювальної техніки використовується термостат. Усі сучасні моделі конвекторів та масляних батарей обладнані терморегуляторами (деякі – електронними).

Обидві позиції мають захисні обмежувачі, які запобігають перегріву корпусу, виходу обладнання зі строю та виникненню пожежонебезпечних обставин. Зокрема, є опція, яка передбачає відключення при перекиданні.

В не найдешевших моделях присутній батьківський контроль: кнопки управління блокуються, якщо прилад розташований у дитячій кімнаті.

Теплоізоляційні стінки корпусу гарантують, що не станеться займання шпалер, штор, килимів при випадковому контакті з ними обігрівача.

Але з точки зору безпеки більш переваг все ж мають конвекторні системи. Хоча б тому, що корпус масляних радіаторів в робочому стані розжарюється до температур, які можуть причинити опіки – а маленькі діти та домашні тварини не мають ніякого уявлення про техніку безпеки.

На наш погляд, що краще – масляний радіатор чи конвектор, залежить від багатьох умов. Так, на дачі, куди ви зимою приїжджаєте нечасто, більш доречним буде масляний обігрівач. Його легше законсервувати, коли ви повернетесь додому, не так шкода, якщо він вийде з ладу, бо коштує прилад дешевше, він простіший у використанні, якщо мова йде про «польові» обставини.

Купити масляний радіатор має сенс також тим родинам, що обмежені в фінансовому плані. Він сумлінно виконує свої функції, а його недоліки можна компенсувати. Наприклад, вибрати модель з додатковим захисним кожухом, якщо в квартирі є допитлива дитина, яка лізе до всього нового.

У кожного користувача – своя перевага. І вона завжди правильна, бо враховує усі обставини, в яких обігрівач працює.




comments powered by Disqus

Новини Луганська:

12-04-2024, 06:48

Що робити переселенцям з Луганської та Донецької областей яких з 1 квітня залишили без пенсії?,

7-04-2024, 21:13

В Луганській області начальниця залізничної станції  допомагала росіянам вивозити українське зерно та транспортувати військову техніку окупантів

2-04-2024, 06:25

В Старобільську Луганській області  підірвали автомобіль колаборанта Валерія Чайки.

20-03-2024, 20:43

Міжнародний Реєстр збитків завданих агресією Росії проти України готується розпочати роботу 2 квітня

19-03-2024, 19:48

Українська збірна виборола 76 медалей на змаганнях для ветеранів та військових у США

19-03-2024, 04:01

Комісія ООН знайшла докази що Росія здійснює воєнні злочини та порушує права людини в Україні

11-03-2024, 04:14

Стрічка «20 днів у Маріуполі» про знищення Росією мирних мешканців здобула Оскара

25-02-2024, 19:44

Зеленський: За 2 роки повномасштабної війни з Росією загинули 31 тисяча українських військових

17-02-2024, 07:49

Росія захопила місто Авдіївка в Донецькій області

7-02-2024, 08:17

Росія завдала ракетного удару по українськім містам - вибухи в Дрогобичі, Миколаєві, Харкові, Києві та на Черкащині

31-01-2024, 21:19

Із російського полону повернулися п’ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону

23-01-2024, 06:07

Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії - Кубань, Бєлгород, Курськ


Новини України:

25-12-2023, 08:30

В Одеській області голубці віднесли до нематеріальної культурної спадщини

25-10-2023, 19:55

В Україні запроваджено примусову евакуацію дітей у 8 населених пунктах Донецької області, а також з 23 населених пунктів Херсонської області

25-10-2023, 19:51

У Вінниці спалах вірусного гепатиту А - зареєстровано 81 випадок

25-10-2023, 19:41

В Україні хірурги вперше пересадили комплексно серце та легені

14-08-2023, 14:36

Російська ракета знищила гіпермаркет FOZZY в Одесі

10-08-2023, 19:41

ТРЦ Respublika Park: як торговий центр продовжує працювати під час війни

27-07-2023, 19:41

Росія сьогодні атакувала 2 ракетами Калібр портову інфраструктуру Одеси

24-07-2023, 19:37

СБУ встановила ще 11 військових рф, які розстрілювали автомобілі з мирними жителями в Бучі

24-07-2023, 19:29

В Київській області планують змінити герб та прапор

23-07-2023, 16:51

Росія вдарила 19 ракетами по історичному центру Одеси - зруйновано храм та пам'ятки архітектури

12-06-2023, 07:40

В районі Одеських пляжів солоность води в 3 рази нижче норми

10-06-2023, 06:57

Російські загарбники атакували Одеську та Миколаївську області дронами «Shahed-136/131» - ВІДЕО

Різне:



Реклама:


Подиивтися :

Новые правила въезда-выезда с оккупированными районами Луганской и Донецкой областей
Интернет-магазин в Луганске
Погода в Луганске

Архів Новин:

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 



^Вгору