Новости Луганска » Новости Луганска » КПВВ Золотое: на паузе

КПВВ Золотое: на паузе

31-03-2016, 20:04 citynews.net.ua | Напечатать

Сегодня, 31 марта 2016 года, в Луганской области в 11.00 торжественно  открыли первый автомобильный пункт пропуска в г. Золотое. От Золотого до оккупированного Первомайска всего 30 километров. Отметим, что до этого на Луганщине действовал только один пункт пропуска на оккупированную территорию в Станице Луганской, да и тот пешеходный.

В открытии пункта пропуска принял участие глава Луганской областной военно-гражданской администрации Георгий Тука, который объяснил журналистам, что из-за того, что боевики неоднократно совершали вооруженные провокации, чем подвергали опасности жизни рабочих, которые занимались созданием КПВВ, пункт длительное время не открывали.

Сегодня на КПВВ создали условия работы для государственной пограничной службы, государственной фискальной службы и государственной службы по чрезвычайным ситуациям.

Согласно правилам пересечения линии разграничения, пограничники проверяют у граждан отсутствие наркотических препаратов, оружия и боеприпасов. Фискалы проверяют товары и продукты питания, которые проносят или провозят граждане. Продуктов кстати можно провести на сумму до 5 тысяч гривен. Иметь при себе деньги – не более 10 тысяч гривен. Кстати, товары, которые провозят на территорию должны быть разными. К примеру, нельзя провести «ростовку» какой-либо одежды – это будет расцениваться как товар для предпринимательской деятельности.

Для комфорта посетителей КПВВ сегодня на пункте пропуска бесплатно раздавали кашу и конфеты. Однако и это не помогло улучшить отношение «клиентов» к Украине. Многие жаловались на то, что «Украина так долго тянула с открытием КПВВ в Луганской области. Совсем за людей не считают».

Первыми кстати услугами КПВВ воспользовались пенсионеры. Но если с украинской стороны у проходящих/проезжающих пункт пропуска проблем не возникло, то на том «берегу» процесс пропуска застопорился.

Приблизительно в 14.00 выяснилось, что представители «ЛНР» не были уведомлены об открытии пункта пропуска, поэтому пропускать никого не собираются. Там, по сведениям очевидцев, людям сказали: «Это провокация укропов. Валите отсюдава».

Разрешить ситуацию попытались представители миссии ОБСЕ, которые отправились на сторону «ЛНР» на переговоры. Тем временем толпа людей, которая прошла КПВВ, осталась в «серой зоне» между двумя блокпостами, в ожидании. Однако старания представителей миссии не увенчались успехом. Представители «ЛНР» сказали: «нас никто не предупреждал об открытии коридора. Мы никого не пропустим».

Постепенно люди начали возвращаться обратно – на украинскую сторону. И около 15.30 стало известно, что украинская сторона приняла решение о временном закрытии КПВВ для того, чтобы избежать провокаций со стороны «ЛНР».

Ближе к вечеру людей, которые так и не смогли попасть на оккупированную территорию, на автобусах отвезли в Северодонецк, где организовали ночлег и питание.

Кто виноват в возникшей ситуации, почему спустя столько времени подготовки к открытию с представителями «ЛНР» так никто и не договорился, и почему представители ОБСЕ до 11 утра 31 марта не проверили готовность к приему людей стороной «ЛНР» и не обнаружили, что с оккупированной стороны на дороге лежат бетонные блоки - остается догадываться. 

Позже в своем Фейсбук губернатор Георгий Тука опубликовал комментарий, по поводу КПВВ:

приводим текст полностью:

"Аби уникнути різних наклепів, як з боку, так званих, "міністрів ЛНР", так і з боку наших рідних місцевих лайнометів, розповім все "з перших вуст".

Отже.

Рішення про відкриття КПВВ "Золоте" приймалось в Мінську. Приймалось ОБОМА (!!!) сторонами.

Ми отримали відповідне доручення і почали працювати.

Як я багаторазово зазначав, для мене головне - безпека. Безпека наших захисників, безпека цивільного населення. Отже, під час ведення будівельних робіт, з протилежної сторони неодноразово лунали провокаційні постріли, що призводило до призупинення виконання робіт цивільними будівельниками. Я не мав жодного морального права примушувати людей працювати, ризикуючи життям.

Проаналізувавши всі проблеми, які виникали на КПВВ в Донецькій області, нами був розроблений проект, який (за нашими розрахунками) мав задовільнити попит цивільного населення: збільшена кількість доглядових майданчиків, зроблена доріжка для перетину пішки, обладнані місця відпочинку, обігріву, туалети та пункти надання медичної допомоги. Ми облаштували щелі, куди, в разі обстрілу, могли б сховатись люди. Розробили кілька автобусних маршрутів. Начебто, передбачили все. Все, окрім одного!

Ми не змогли передбачити, що "міністри" повністю проігнорують Мінські домовленості щодо відкриття цього пункту. Повністю!!!

Коли ранком, як і обіцяли, ми відкрили КПВВ, пішли перші пішоходи і поїхали перші автівки. З нашої сторони весь механізм працював як годинник: швидко, зручно, якісно. Ми з нетерпінням чекали перші автівки з того боку. Ось побачили автомобіль, який рухався в наш бік...

Виявилось, що "міністри" на надали своїм "героям" жодного наказу! Цивільні автомобілі уперлись в залізобетонну огорожу, якою перекрит весь шлях. Їм в грубій формі пояснили, що самім "героям" жодних наказів не надходило і тому, "идите на ...".

Люди, які йшли пішки, почали просто обходити блок-пост терористів, вислуховуючи лайки та погрози. Окрім того, ні в кого з нас не було впевненності, що цивільні, обходячи стежками блок-пост терористів, не нарвуться на якусь міну чи розтяжку.

Присутні спостерігачі ОБСЄ зателефонували своїм колегам і ті повідомили, що через 10-15 хвилин шлях буде відкрито.

Пройшло 20 хвилин, 40... Нічого не мінялось. Нарешті, ми зрозуміли, що "герої" послали ОБСЄшників туди, куди до того послали цивільних.

Розуміючи те, що, в будь-яку мить може трапитись трагедія з цивільним населенням, порадившись, ми прийняли рішення про закриття КПВВ. Безпека - перш за все.

Приблизно о 19-10 я отримав доповідь від свого заступника про те, що наразі в зоні КПВВ знаходяться біля 180-ти громадян. Ці люди приїхали з різних звідусиль задля того, щоб перетнути лінію розмежування. Наразі працівники МНС роблять все можливе, аби влаштувати цих людей на ніч, бо їм просто нема куди податись.

Мене цікавить одне-єдине питання: чи існує межа цинізму "міністрів" і російського агітпропу? Знаючи абсолютне все про підготовчі роботи, знаючи терміни та дати, ці мерзотники не зробили НІЧОГО зі свого боку!!! Уявляю собі, як зараз вся ця нечисть почне волати про "провокацію" Української влади, про обездолених громадян, покинутих на призволяще, про коварного "гауляйтера", який спеціально влаштував безлад і таке інше.

Ну, нічого. Бог нам всім суддя!"




comments powered by Disqus

Новини Луганська:

20-03-2024, 20:43

Міжнародний Реєстр збитків завданих агресією Росії проти України готується розпочати роботу 2 квітня

19-03-2024, 19:48

Українська збірна виборола 76 медалей на змаганнях для ветеранів та військових у США

19-03-2024, 04:01

Комісія ООН знайшла докази що Росія здійснює воєнні злочини та порушує права людини в Україні

11-03-2024, 04:14

Стрічка «20 днів у Маріуполі» про знищення Росією мирних мешканців здобула Оскара

25-02-2024, 19:44

Зеленський: За 2 роки повномасштабної війни з Росією загинули 31 тисяча українських військових

17-02-2024, 07:49

Росія захопила місто Авдіївка в Донецькій області

7-02-2024, 08:17

Росія завдала ракетного удару по українськім містам - вибухи в Дрогобичі, Миколаєві, Харкові, Києві та на Черкащині

31-01-2024, 21:19

Із російського полону повернулися п’ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону

23-01-2024, 06:07

Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії - Кубань, Бєлгород, Курськ

22-01-2024, 05:31

Атака українських безпілотників  зупинила роботу російського заводу «Новатек»

22-01-2024, 05:26

ISW: Російські підрозділи увійшли в Авдіївку

3-01-2024, 21:22

Із російського полону визволено доцента СНУ ім. В. Даля сєвєродончанина Костянтина Літвінова


Новини України:

25-12-2023, 08:30

В Одеській області голубці віднесли до нематеріальної культурної спадщини

25-10-2023, 19:55

В Україні запроваджено примусову евакуацію дітей у 8 населених пунктах Донецької області, а також з 23 населених пунктів Херсонської області

25-10-2023, 19:51

У Вінниці спалах вірусного гепатиту А - зареєстровано 81 випадок

25-10-2023, 19:41

В Україні хірурги вперше пересадили комплексно серце та легені

14-08-2023, 14:36

Російська ракета знищила гіпермаркет FOZZY в Одесі

10-08-2023, 19:41

ТРЦ Respublika Park: як торговий центр продовжує працювати під час війни

27-07-2023, 19:41

Росія сьогодні атакувала 2 ракетами Калібр портову інфраструктуру Одеси

24-07-2023, 19:37

СБУ встановила ще 11 військових рф, які розстрілювали автомобілі з мирними жителями в Бучі

24-07-2023, 19:29

В Київській області планують змінити герб та прапор

23-07-2023, 16:51

Росія вдарила 19 ракетами по історичному центру Одеси - зруйновано храм та пам'ятки архітектури

12-06-2023, 07:40

В районі Одеських пляжів солоность води в 3 рази нижче норми

10-06-2023, 06:57

Російські загарбники атакували Одеську та Миколаївську області дронами «Shahed-136/131» - ВІДЕО