Новости Луганска и области

 



На главную
Культура, наука, образование

В Луганском педуниверситете прошла конференция «Слобожанщина: літературний вимір»

lgpu.lg.ua

«Слобожанщина: літературний вимір». Саме під такою назвою вже третій рік поспіль в Луганському національному педагогічному університеті імені Тараса Шевченка проходить Всеукраїнська науково-практична конференція. Конференція є одним з спільних проектів Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України та Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. Вже вдруге до складу організаторів долучилась Луганська обласна організація «Україна — Світ».

«Слобожанщина: літературний вимір»
фото © lgpu.lg.ua

За мету науковці ставлять необхідність спростувати традиційну думку, що побутує у сучасному українському суспільстві щодо русифікованості та безкультурності Сходу (А чи доводити це треба? І до чого тут науковці? Може українську хоча б місцевим можновладцям вивчити треба і хоч трохи про культуру подбати? — CityNews). Науковці нашого регіону мають наміри довести, що Слобожанщина — такий же український регіон, як і Волинь, Галичина, і має не менш стійкі традиції.

Тематика заявлених доповідей різноманітна і вельми актуальна. Про це свідчить те, що конференція інтегрувала останні наукові надбання науковців з найрізноманітніших регіонів та міст. Це Донецьк, Краматорськ, Харків, Горлівка та інші міста, регіони України. До матеріалів конференції увійшли статті російських учених Тамбовського державного університету.

У роботі секцій мова йшла про авторську суб’єктивність та автора як реальну особу на прикладі творчого доробку Олеся Гончара, Володимира Максимова, Василя Стуса, Миколи Руденка, Івана Світличного, Гната Хоткевича, Василя Голобородька, Василя Стуса, Леоніда Талалая, Антона Чехова, Володимира Висоцького, Михайла Лермонтова тощо.

Особливого акценту набула увага українських літературознавців до імен Луганських письменників напередодні 40-річчного ювілею Луганської обласної спілки письменників. Історіографічним та етнокультурним студіям була присвячена окрема секція. Значний інтерес слухачів та учасників викликали виступи, присвячені естетичним ідеалам сучасного студентства, а також ідеям національного відродження в українській літературі Донеччини.

Під допитливий погляд науковців потрапила й експресивна філософська новинка минулорічних книжкових виставок і презентацій — роман Віктора Пелевіна «Ґенерація Пі». Перспективи дослідницької роботи — у розширенні географічних кордонів наукового співробітництва.

Конференція — один зі шляхів реалізації наукових досягнень, матеріали щороку видаються у вузівському видавництві і поширюються на території країни та закордоном.

Прикметною особливістю конференції стала значна кількість магістрантів та аспірантів — учасників конференції. А це є, певно, запорукою того, що українське літературознавство на Луганщині має свій завтрашній день.


 
Другие материалы по теме:

27.01.2005, 10:49 Сборная команда КВН ЛНПУ им. Т.Шевченко прошла на сочинском фестивале в Открытую украинскую лигу КВН

26.01.2005, 02:51 Новая выставка в Луганском областном краеведческом музее: “XIX-й век приглашает”

21.01.2005, 14:47 Заслуженный артист Украины луганчанин Дмитрий Витченко отмечает в нынешнем году 50-летие творческой деятельности

20.01.2005, 13:34 В луганской библиотеке им. Горького открылась выставка «Соловьиный голос», посвященная 70-летию со дня рождения народной артистки Джульетты Якубович

06.01.2005, 17:00 В библиотеке им. Горького состоялась презентация 1-й выставки Луганского отделения Национального союза фотохудожников