Новости Луганска и области

 



На главную
ПОЛИТИКА

Леонід Кравчук (об'єднаний), або Кінець великої гри СДПУ(о)

Недавня заява екс-президента Леоніда Кравчука про створення громадського форуму "Об'єднаємо Україну" беззаперечно засвідчила: Соціал-демократична партія України (об'єднана) закінчила своє самостійне політичне життя. Показово, що саме один із відомих лідерів СДПУ(о) не просто виступив ініціатором створення нової структури, але й повідомив про свою готовність залишити керівництво партійною фракцією в парламенті. "Я збираюся порушити питання, щоб фракцію очолив хто-небудь інший", – пояснив Леонід Макарович. І тим самим визнав, що разом з керівництвом СДПУ(о) йде від відповідальності як за долю своєї фракції, так і всієї партії.

Сьогодні майже ніхто не сумнівається, що громадський форум "Об'єднаємо Україну" – це завтрашній передвиборний блок Леоніда Кравчука. Верхівка об'єднаних соціал-демократів, яка ще вчора робила вигляд начебто вірно служить Леонідові Кучмі, намагається постати перед виборцями в новій якості, заявляючи вустами свого відомого однопартійця про необхідність подолати тенденції розколу в Україні, консолідувати громадськість, зупинити поглиблення економічної кризи і покласти край політичним репресіям, розв'язаним представниками нової влади.

Звернімо увагу, що поєднувати країну береться той самий Леонід Кравчук, який свого часу був натхненником створення так званого Київського патріархату Української православної церкви і привів українців до розколу на релігійному ґрунті. Саме його зусиллями руйнувалися основи взаємовигідного співробітництва з Росією. Про це добре пам'ятає не менше трьох чвертей виборців, що не приймуть Л. Кравчука в якості "об'єднувача".

Цілком логічно зробивши висновок про те, що на майбутніх парламентських виборах СДПУ(о) у "чистому" вигляді нічого не світить, лідери об'єднаних соціал-демократів намагаються замаскуватися під вивіскою блоку, що проголошує "шляхетні" цілі. От тільки дуже вже дивно чути багатообіцяючі заяви від Леоніда Кравчука, часи президентського правління якого запам'яталися економічною стагнацією і зубожінням народу, втратою російських ринків збуту, де раніше успішно продавалися українські товари: зерно, цукор, металопродукція, телерадіоапаратура...

Показово, що Леонід Кравчук не назвав серед учасників громадського форуму "Об'єднаємо Україну" свого вчорашнього союзника – "Партію регіонів". Політичну силу, очолювану Віктором Януковичем, об'єднані есдеки, будучи при владі, вже використали у своїх цілях повною мірою, про що при бажанні могли б докладно розповісти і Леонід Кучма, і Віктор Медведчук, і сам Леонід Кравчук. Та й "регіонали", особливо донецькі, встигли надто добре вивчити звички своїх "друзів", щоб продовжувати їм вірити.

Практично наступного дня після заяви про створення громадського форуму "Об'єднаємо Україну" від участі в ньому відхрестилася "Трудова Україна". Її лідер Валерій Коновалюк не затримався з коментарем: "Ми розуміємо... мотивацію цього заходу, однак не розділяємо принципи роботи передвиборного блоку... Мені важко зрозуміти слова Леоніда Кравчука про те, що "Трудова Україна" усіляко підтримує форум і готова влитися в нього". За поясненням В. Коновалюка, рішення про підтримку форуму ні з'їзд, ні рада партії не приймали. Насправді ж, можливо, "трудовики" просто не бажають йти під нову вивіску СДПУ(о)?

Як би там не було, за будь-якого розвитку подій витівка з форумом "Об'єднаємо Україну" у суспільній свідомості назавжди залишиться пов’язаною саме з об'єднаними соціал-демократами, з іменами Кравчука, Медведчука і Шуфрича, партія яких, як і самої СДПУ(о), у великій політиці вже програна.

Микола ПЕСОЦЬКИЙ

pesotskiy.com.ua


 
Другие материалы по теме:

12.08.2005, 15:22 Сегодня в Луганске с визитом находится первый Президент Украины Л. М. Кравчук

05.02.2005, 22:56 Нестор Шуфрич сегодня посетил Луганск: он приехал сообщить местной организации СДПУ(О) о её новом руководителе (дополнено 07.02 в 15:53)