Новости Луганска и области

 



На главную
ЭКОНОМИКА

Підсумки роботи групи фахівців ДПА України та органів податкової служби Луганської області за період з 13.04 по 27 .04.2004 року

У прес – конференції бере участь перший заступник керівника бригади фахівців ДПА України, перший заступник директора Департаменту податкового аудиту та валютного контролю Державної податкової адміністрації України Віталій Павлович Хилюк.

В період з 13 по 27 квітня поточного року групою фахівців ДПА України надана практична допомога щодо виявлення додаткових резервів в роботі по забезпеченню своєчасності та повноти надходжень податків, викриття та руйнування схем ухилення від сплати податків та організації боротьби з тіньовою економікою і підвищення, внаслідок зазначених заходів, ефективності діяльності органів податкової служби Луганської області.

Упродовж надання допомоги до зведеного бюджету надійшло коштів у сумі 73 мільйонів грн., у т.ч. до державного – близько 40 мільйонів грн.

У вищезазначений період проведено перевірки 1976 суб'єктів підприємницької діяльності, виявлено 1750 порушень податкового законодавства. За результатами перевірок до бюджету донараховано 14,4 млн. гривень. Зменшено необґрунтовано задекларованих збитків на суму 24,9 млн. грн. Із складу збиткових виведено 16 СПД. Попереджено 51 факт незаконного відшкодування ПДВ на суму 10,4 млн. гривень.

За результатами проведених в ході надання практичної допомоги перевірок порушено 80 кримінальних справ, у тому числі: 38 – за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів (ст.212 КК України), з них 2 - з сумами ухилення понад 1 млн. грн.; 2 – за легалізацію (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом (ст.209 КК України); 18 – за незаконне виготовлення, зберігання, збут підакцизних товарів (ст.204 КК України); 4 - за незаконне виготовлення, підроблення, використання, або збут марок акцизного збору (ст.216 КК України); 18 - за іншими статтями КК України.

Понад 5 млн. гривень відшкодовано збитків за кримінальними справами.

Виявлено і припинено діяльність 30 ”фіктивних” суб’єктів підприємницької діяльності і 3 конвертаційних центри, на рахунках яких заблоковано 0,2 млн. гривень. У відношенні СПД з ознаками фіктивності порушено 4 кримінальні справи за ч.3 ст.212 КК України. Також порушено 21 кримінальну справу за ч.3 ст.212 КК України у відношенні легальних підприємств – користувачів послугами “фіктивних” фірм.

У ході проведених заходів з незаконного обігу вилучено товарно–матеріальних цінностей на суму 2,2 млн. грн. (підакцизних товарів – на 0,5 млн. грн.), з них: спирту – на суму 30 тис. грн.; лікеро - горілчаних виробів – на 0,4 млн. грн.; тютюнових виробів – на 90 тис. гривень.

Викрито та припинено діяльність 11 підпільних цехів, з них 7 - по виробництву фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.

В результаті надання практичної допомоги податковий борг скорочено на 17,4 млн. грн. та кількість боржників зменшено на 554 підприємства.

Внаслідок надання практичної допомоги значно розширилася база оподатковування як за рахунок донарахувань за результатами контрольно - перевірочної роботи, так і за рахунок залучення до сплати податків значної кількості платників. Так, додатково до реєстрації залучено 530 фізичних осіб, з них на умовах сплати фіксованого податку - 226 осіб, на умовах сплати єдиного податку - 232 особи і на загальних умовах оподаткування - 72 особи.

У період підготовки до цих заходів й безпосередньо під час їх реалізації здійснено широку роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації. Було надано понад 700 матеріалів в 160 ЗМІ області. Проведено ряд зустрічей із посадовими особами підприємств та організацій. Громадські приймальні податкових органів області працювали відповідно затвердженим графікам прийому громадян, цілодобово працювали телефони довіри. Завдяки цьому в багатьох випадках вдалося зняти зайву напруженість та оперативно вирішувати проблемні питання, що виникали в ході здійснення заходів, встановити атмосферу взаєморозуміння й взаємодовіри між працівниками податкових органів та платниками податків, підвищити їх ініціативність, прагнення працювати в межах правового поля.

Варто відзначити, що в регіоні крім порушників податкового законодавства, яких було виявлено під час перевірок, працюють і сумлінні платники податків. Їх на сьогодні переважна більшість – від загальної кількості платників. Саме вони сприяють забезпеченню своєчасних та повних розрахунків з бюджетами усіх рівнів, зміцненню податкової дисципліни та встановленню партнерських стосунків між платниками податків та органами державної податкової служби.


 
Другие материалы по теме:

21.04.2004 В первом квартале текущего года подразделениями налоговой службы в Луганской области проведено 4560 проверок

14.04.2004 С 13 по 27 апреля в области будет работать группа специалистов Государственной налоговой администрации Украины

18.09.2003 166 миллионов гривень, таков общий финансовый итог «гуманитарной помощи» Государственной Налоговой Администрации Украины