Новости Луганска и области

 



На главную
Главные новости

Коллектив Луганского телевидения просит у Ющенко защиты от пресс-секретаря Януковича

Коллектив Луганского областного телевидения обратился с письмом к Президенту Виктору Ющенко, в котором заявляет, что ситуация со свободой слова в этой государственной телекомпании находится под угрозой. Мы публикуем полностью текст обращения сотрудников ЛОГТРК к президенту Украины. Президенту України

В.А. Ющенку

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Журналісти Луганської обласної державної телерадіокомпанії, бажаючи працювати за стандартами суспільного мовлення, звертаються до Вас з наступним Ініціативна група двох журналістських колективів Луганського обласного державного телебачення – творчо-виробничого об’єднання інформаційних і тематичних програм, а також деякі журналісти обласного державного радіо вийшли з пропозицією до керівництва телерадіокомпанії підписати угоду про взаєморозуміння, що відповідає основним засадам сучасної журналістики: оперативність, точність, неупередженість, достовірність, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів та оцінок, повнота, простота, і по суті є редакційним статутом.

В проекті угоди, зокрема, зазначено, що керівництво ЛОДТРК довіряє журналістам у їхніх професійних якостях і гарантує невтручання у виробництво програм. Під втручанням розуміється нав’язування тем для висвітлення, текстових формулювань, відеоряду чи учасників програм, а також заборону на теми чи учасників. Зі свого боку творчий колектив ЛОДТРК зобов’язується всебічно та неупереджено висвітлювати найбільш значущі для жителів Луганщини теми. Також творчий колектив ЛОДТРК в проекті угоди про взаєморозуміння вимагає від керівництва телерадіокомпанії обов’язкового узгодження з творчим колективом можливості використання бази ЛОДТРК, в тому числі ефірного часу, іншими телекомпаніями та продакшн-студіями. Зазначений проект представники творчого колективу мали за намір включити угоду про взаєморозуміння до колективного договору ЛОДТРК, який приймався 2 червня. Однак, творчим працівникам було відмовлено у включенні даного проекту угоди про взаєморозуміння до колективного договору, під приводом того, що це суперечить чинному законодавству. Між тим ініціатори подібного договору, вважають, що подібна відмова порушує їхні права, тому журналісти мають намір добиватися поновлення справедливості всіма законними методами.

Творчі працівники наполягають на тому, що свобода слова, яка стала реальністю на каналі “ЛОТ” після президентських виборів, де-факто має отримати юридичне підґрунтя. Поки ж цей статус не буде закріплено юридично, журналісти ЛОДТРК беруть на себе зобов’язання в одноосібному порядку і надалі дотримуватися принципів сучасної журналістики, а можливим фактам тиску на журналістів з боку керівництва компанії, чиновників чи інших сил надавати публічний характер. Крім того ініціативна група вирішила створити альтернативну незалежну профспілку на ДО ЛОДТРК. Адже у відмові внести редакційну угоду до колективного договору, а значить позбавивши її юридичного підґрунтя, журналісти вбачають можливість повернення в ефір ЛОДТРК ЗАТ “Луганська обласна телерадіокомпанія” (голова правління – прес-секретар В. Януковича – Родіон Мірошник).

Рік тому незаконність діяльності ЗАТ ЛОТ на каналі ЛОДТРК підтвердила перевірка КРУ в Луганській області, через що були порушені 2 кримінальні справи, які і досі не закриті. Наразі ЗАТ “ЛОТ” (контрольний пакет акцій якого належить лідеру Республіканської партії Ю. Бойку) працює як продакшн-студія, яка немає ані ліцензії, ані власної частоти. Між тим у її власності знаходяться передавачі, які були придбані на кошти обласного бюджету для розвитку обласного каналу. Але якого каналу?

Передавачі, які і доводять наш сигнал, держава в Луганській області втратила у 2004-му році. Депутати обласної ради на передодні великих змін перед президентськими виборами встигли ухвалити на сесії передачу трансляційного обладнання. Його внесли в якості статутного фонду при створенні приватного ЗАТ “ЛОТ”. При чому народні обранці проігнорували той факт, що ці передавачі сигналу вважаються стратегічно важливими для інформаційної безпеки держави і відповідно мають належати громаді, і не в якому разі приватним особам з власним бізнес-інтересом, а відтоді і особливим баченням.

31-го травня дія угоди оренди передавачів закінчилась. Нині загроза їх відключення для трансляції програм ЛОДТРК є реальною. Відтак Луганське обласне державне телебачення може втратити можливість транслювати сигнал, отже і мовити на більшість районів області. Поки що від коментарів з цього приводу відмовляється як керівництво луганської обласної державної телерадіокомпанії, так і передавальний центр, як і ті особи, що були причетні до прийняття рішення про передачу передавачів приватним структурам (колишні керівники області). Посилаючись на те, що вони не бачать в цьому проблеми. Якщо ж угоду буде продовжено, невідомо на скільки ще державі доведеться поступитись так званим шантажистським вимогам і чи виграє від цього сама громадськість. Наразі невідомо, яка частина передбаченого законом мовлення залишиться державі і чи не доведеться нашим глядачам в цей час спостерігати вже зовсім інші новини, які вигідні окремим приватним особам.

Як результат – Луганське обласне телебачення в будь-який момент може бути відключене від передавачів і транслювати свої програми зможе лише в семи населених пунктах області, передавачі в яких не є власністю приватної структури ЗАТ “ЛОТ”. Таким чином, Луганська область може опинитися в інформаційній блокаді через відсутність трансляції власного обласного каналу. Нинішнє ж керівництво компанії, в особі в.о. генерального директора ДО ЛОДТРК В.В. Гаркуші (колишній гендиректор ТРК “КРТ”) на прямі запитання щодо перспектив подальшого розвитку каналу уникає відповіді.

Враховуючи вищенаведене, працівники ДО ЛОДТРК звертаються до Президента з проханням розібратися в ситуації і накласти вето на приватизаційні процеси на державному телебачення на Сході України, бо вважаємо, що ці процеси, враховуючи наші реалії, можуть можуть стати загрозою для розвитку свободи слова і всього інформаційного простору регіону.


 
Другие материалы по теме:

06.04.2006, 12:18 Луганские телевойны: ЛОТ против ЛОГТРК — дубль два

26.03.2006, 11:21 Луганский телеканал ЛГТРК «ЛОТ» агитировал в субботу

06.12.2005, 22:25 Программы луганской студии ЗАО «ЛОТ» будут выходить под брендом «РТС»

17.05.2005, 13:14 Show must go on: ЗАО «ЛОТ» в полном составе собралось у облгосадминистрации на митинг

16.05.2005, 15:45 Николай Козырев о ситуации с луганской продакшн-студией ЗАО «ЛОТ»