Новости Луганска и области

 



На главную
Главные новости

Мінфін перерахував кошти на виплату допомоги ветеранам до Дня Перемоги

Міністерство фінансів України перерахувало кошти на виплату щорічної разової допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни, яку вони отримують до 5 травня. У Держбюджеті на 2006 рік на ці видатки передбачена сума 388,4 млн. гривень. Зокрема, разова грошова допомога виплачується:

- інвалідам війни І групи та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною - 400 гривень;

- інвалідам війни ІІ групи – 330 гривень;

- інвалідам війни ІІІ групи – 270 гривень;

- учасникам бойових дій - 250 гривень;- членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами, - 130 гривень;

- учасникам війни – 50 гривень.

Держбюджетом на поточний рік також передбачено 542,8 млн. гривень на поетапне підвищення надбавок до пенсій, яке регламентоване Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Такі виплати фінансуються Міністерством відповідно до плану. Зокрема, з 1 січня 2006 року зазначені надбавки підвищено інвалідам війни, Героям Радянського Союзу, повним кавалерам ордена Слави, особам, нагородженим чотирма і більше медалями "За відвагу", а також Героям Соціалістичної Праці, удостоєним цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни. Розмір підвищень до пенсій станом на 1 квітня поточного року складає:

- інвалідам І групи - 179,5 грн., що в 2,3 рази більше, ніж у 2005 році (50 % прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян),

- інвалідам ІІ групи – 143,6 грн. (40 % прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян),

- інвалідам війни ІІІ групи – 107,7 грн. (30 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);

- особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 251,3 грн. (70 % прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян).

Крім того, протягом 2006 року зростає розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною в залежності від зростання розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на початок травня повністю профінансовані видатки, розпорядником яких є Фонд соціального захисту інвалідів. Зокрема, кошти спрямовані на програми та заходи по соціальній, трудовій та професійній реабілітації інвалідів, в тому числі і інвалідів війни. Загалом на ці цілі у Держбюджеті передбачено 353,1 млн. гривень.

Так, видатки на забезпечення інвалідів спецавтомобілями складають 84,4 млн.грн., що на 24,7 млн.грн. більше ніж у 2005 році. За рахунок цих коштів протягом року передбачається придбати близько 4 тисяч спецавтомобілів “Таврія” для інвалідів, в тому числі і для інвалідів війни.На 25,2 млн. гривень збільшені, порівняно з минулим роком, і обсяги асигнувань на забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування та реабілітації. На це врахована сума 197,3 млн. гривень. У поточному році зросли на 10 млн. гривень обсяги асигнувань держбюджету на санаторно-курортне оздоровлення інвалідів. Вони складають 45,2 млн. гривень. Зокрема, планується придбати 7 тис. путівок для інвалідів (в тому числі інвалідів війни), а також виплатити компенсацію замість санаторно-курортного лікування, розмір якої також збільшено з 150 до 200 гривень.

У повному обсязі Міністерством фінансів профінансовані у січні-квітні видатки на забезпечення функціонування 6-ти загальнодержавних санаторних закладів для ветеранів війни. Річний обсяг коштів на цю мету, порівняно з минулорічними видатками, зріс на 7 млн. грн. (17 %) і становить 49,1 млн. гривень. За рахунок цього забезпечено, зокрема, підвищення грошових норм на харчування хворих до 16,5 грн. в день проти 15,3 грн. у минулому році. А у санаторії для ветеранів війни, хворих на туберкульоз, - до 25 грн. в день, або із зростанням більш як у 2 рази.Законом України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” у складі відповідних субвенцій з державного місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій населенню враховані також видатки на надання пільг ветеранам війни з оплати житлово-комунальних послуг. Загальний обсяг таких субвенцій затверджений у сумі 4137,3 млн.грн., що на 316,4 млн.грн. більше проти видатків, передбачених на цю мету у минулому році.Міністерство фінансів перераховує відповідно до плану і кошти на виконання програми “Довічні державні стипендії”.

На рік за цією програмою передбачено витратити 1489,8 тис. гривень. Державні стипендії у розмірі 232 гривні щомісячно отримують сто учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни. Також довічні державні стипендії у розмірі 332 гривні на місяць передбачені і для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною: Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями „За відвагу”, а також Герої Соціалістичної праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни.Порівняно з минулим роком на 0,2 млн.грн. збільшено видатки на фінансову підтримку статутної діяльності всеукраїнських громадських організацій ветеранів. На ці цілі передбачено 2,7 млн. гривень, в тому числі на статутну діяльність Української спілки ветеранів Афганістану, Українського об’єднання ветеранів, Української спілки учасників війни, Української організації інвалідів війни та Збройних Сил, Організації ветеранів України, Української спілки в’язнів - жертв нацизму, Українського товариства політичних в’язнів та репресованих, Української організації борців антифашистського опору, а також Всеукраїнського союзу громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів.


 
Другие материалы по теме:

02.05.2006, 13:59 Праздничные мероприятия в Луганске 1—9 мая (дополняется)

06.05.2006, 14:50 В День Победы луганские таксисты будут возить ветеранов бесплатно